Tips

1. Als u niet weet welke ledersoort u heeft, dan kunt u veilig kiezen voor Active 002 transparant of Active in één van de vele standard kleuren. Active is speciaal gemaakt voor de volaniline leersoorten en kan probleemloos op een semianiline of afgedektleder gebruikt worden als voeding – bescherming van uw leder.

2. Autostoelen zijn altijd gemaakt van een afgedekt leersoort, hiervoor kunt u Cosmetic for Leather gebruiken of als de stoelen beschadigd zijn Leather Recolour.

3. Bycast leder en Pull up leder zijn ledersoorten die een toplaag hebben van een kunststof, u kunt hiervoor diverse producten gebruiken die echter weinig invloed hebben op het product. Wilt u één van deze ledersoorten behandelen dan raden wij u aan Clean & Care te gebruiken.

Mocht u een kleurbehandeling willen uitvoeren dan raden wij u aan Cosmetic for Leather te gebruiken in één van de 60 standard kleuren, voor lichte schades kunt u gebruik maken van Bycast toplaag herstel. Bycast kan gerepareerd worden met Patching Compound of met Leather Repair

4. Plaats uw meubel nooit in direct zonlicht, of bij een warmtebron zoals een verwarming of kachel door invloed van hitte en UV straling kan uw meubel verkleuren en/of uitdrogen.


5. U mag uw meubel regelmatig met een licht vochtige schone pluisvrije doek afnemen, uw stoffen of lederen bekleding wordt regelmatig op de proef gesteld door gebruik. Als u één keer per week – 2 weken uw meubel licht vochtig afneemt (kraanwater) dan blijft het langer mooi van uiterlijk en hebben vlekken en vuil minder kans zich aan uw bekleding te hechten. Zorg wel dat u telkens een droge, schone, pluisvrije doek gebruikt.

6. Zal mijn lederen bankstel er precies zo uitzien als in de winkel ?
Ja, wat betreft vorm, bekleding, plooien, naden, kwaliteit vullingen enz. – Niet wat betreft het leder, de afwijkingen zijn minimaal maar er zijn verschillen, de nerven – structuur van het leder zal verschillend zijn tevens kan er bij volaniline sprake zijn van onderling kleurverschil tussen de huiden en de natuurlijke kenmerken zoals; littekens, horzelbeten, prikkeldraad beschadigingen, hoornstoten enz.

7. Huisdieren en leder
Huisdieren en leder gaan niet samen, het is niet erg als een hond of een kat één keer op uw bankstel zit of ligt maar als dit een gewoonte wordt en uw huisdier ligt iedere avond op de bank of fauteuil dan zal na verloop van tijd het leder vet en vies worden door de vacht van uw huisdier. Dieren hebben een natuurlijke afweer tegen kou en regen door hun zuurtegraad van het bloed, hun vacht kan een vet/transpiratie vlek veroorzaken die soms niet meer verwijderd kan worden. Dit is ook van toepassing op stoffen bekledingen. Als uw huisdier regelmatig op de bank ligt is het aan te raden de bank wekelijks af te nemen met schoon water op een schone pluisvrije doek, alsmede de bank 1 x per 2 weken met bijvoorbeeld Multi Cleaner of Clean & Care af te nemen, voor stoffen bekledingen kan u het beste gebruik maken van Total Clean.

8. Huisdieren maar voornamelijk katten kunnen soms niet tegen de geur van een nieuw bankstel of fauteuil, laat uw huisdier de eerste paar nachten nooit alleen met uw bankstel, zij kunnen uw bank totaal ruïneren door hun nagels aan uw bankstel te scherpen of zelfs in uw bankstel te bijten. Het beste is om uw huisdier langzaam aan uw nieuwe bank of fauteuil te laten wennen als u erbij bent. 

9. Leder is niet gemaakt – het is gegroeid, een natuur product dus met al zijn eigenaardigheden en nuances – kleurnuances ontstaan omdat niet alle huiden evenveel kleurstof kunnen opnemen. Door de aard van de bewerking komen deze nuances bij het volaniline het duidelijkst naar voren. 

10. Op de huid leest u als het ware het leven van het vee af, normaal dicht gegroeide littekens worden verwerkt, deze zijn niet zwakker en zullen niet open springen als ze tijdig geheeld zijn. Littekens vormen samen met de kleurnuances juist de charme van echt leder. 

11. Wat mag verwerkt worden op een zitting, voorrug of armleuning ?
Er zijn grenzen aan het aantal littekens die verwerkt mogen worden op opvallende delen, is het aantal littekens meer dan 4 naast elkaar en langer dan 10 cm. per stuk, dan spreken wij over een opvallende klacht, die in principe niet op een voorrug, zitting of armleuning verwerkt mogen worden, wel mag je dit op een zijkant of achterrug verwachten. 

12. Het uitrekken van leder – Na verloop van tijd (eerste 6 maanden) zal het leder uitrekken, waar het meeste wordt gezeten. Dit is volkomen normaal en het leder zal na de eerste 6 maanden van gebruik nog nauwelijks uitrekken – wat zijn de toleranties van het uitrekken ? Uw heeft een gegronde klacht als uw leder meer is uitgerekt dan het volgende – als het leder dubbel gevouwen meer bedraagt dan 4 cm. (dus 8 cm. totaal) dan is er sprake van teveel rek in het leder. 

13 Handwisch leder – two tone – wolkeffect – 2 kleuren
Handwisch leder wordt vaak met de hand ingekleurd om een lichte en donker kleureffect te krijgen in één huid. Het is ook mogelijk dat een handwisch wordt gespoten in een verfstraat maar dit is door een kenner goed te zien. Een handwisch leder is vaak niet voorzien van een beschermlaag omdat dit een extra handeling vereist en dus tijd en geld kost – let op dit is niet van toepassing op alle handwisch ledersoorten – om een handwisch te beschermen is het aan te raden Leather Protector Wax te gebruiken, u kan het leder onderhouden met Active for leather of Clean & Care. Het bijkleuren van een handwisch is makkelijker dan gedacht, door gebruik te maken van Satin Gloss in één van de vele standard kleuren. Een handwisch leder moet u hetzelfde behandelen als een volaniline leersoort. Het handwisch effect kan na verloop van tijd vervagen of verdwijnen door gebruik, vlekken moet u voorzichtig verwijderen, pas op met sommige onderhoudsproducten deze kunnen het handwisch effect verwijderen.

14 Wat zijn de voordelen van een leren meubel ten opzichte van een meubel bekleed met textiel ?
Leder is een bekleding met traditie, we weten allemaal dat leder in de vorm van kleding veel langer dan stoffen kleding bestaat, hetzelfde geld ook voor meubels – ook hier werd leder als bekleding veel eerder gebruikt dan stoffen bekleding. Leder is altijd een natuurproduct maar stoffen bestaan vaak uit synthetische vezels eventueel in combinatie met een natuurvezel. Als natuurproduct bezit leder

kenmerken die door geen ander bekledingsmateriaal zijn te evenaren. Leder ademt, is lucht doorlatend, en reguleert vocht en temperatuur uitwisseling. Het oppervlakte van leder is over het algemeen glad en stof afstotend, dus uitstekend geschikt voor mensen met een stofallergie. In tegenstelling tot stof duurt het veel langer voor leder om geuren op te nemen en vast te houden.

15.
Voelt Leder koud aan ? op het eerste moment voelt leder inderdaad kouder aan dan stof, dit komt omdat er zich tussen de polen van textiel altijd lucht bevind dat bij het aanraken direct voor huidcontact zorgt. Bij leder bevinden zich deze isolerende en temperatuur regulerende luchtcellen in de aparte cellen tussen de vezels het duurt daarom iets langer voor de luchtcellen van het leder de temperatuur aannemen, dus alleen in de eerste seconden van aanraking voelt leder kouder aan daarna begint een betere aanpassing procedé voor lichaamswarmte en vochtregulering. 

16. Sterkte van leder – de mechanische slijtvastheid van leder is door de hoge stabiliteit van elk aparte vezel zeer sterk te noemen dit in tegenstelling tot een stoffen bekleding. Vezels met een fijne structuur zijn veel elastischer en hierdoor sterker dan vezels met een grovere structuur. Leder gemaakt van de bovenhuid (nerf/structuur zijde) zijn veel sterker dan bijvoorbeeld bycastleder.