Probleem & Oplossing

1 Leder

1.1 Vet vlek - transpiratie vlek
Heeft u een vet of transpiratievlek in het leder ? dit kunt u zien aan de hand van verschillende dingen zoals

– het leder voelt vet en klam aan 
– het leder is donker geworden waar uw hoofd en of handen in aanraking komen met het leder
– het leder ruikt naar vet vooral als het warm is 
– als u zachtjes met uw nagel over de vlek heen gaat, dan ontstaat een lichte streep. 
Heeft u één van deze kenmerken of een combinatie ervan, dan weet u zeker dat u een vet/transpiratie vlek heeft.  Een laatste mogelijkheid is wanneer uw leder licht van kleur is dat de verflaag verdwijnt en er een lichte vlek zichtbaar wordt.

Uw kunt dit verhelpen door Leather Degreaser (ontvetter) te gebruiken, spuit het leder in en laat het drogen  – er vormt zich een poederlaag op het leder die de vlek er uit haalt, na droging poeder met borstel hulpstuk van stofzuiger verwijderen.  Normaal moet u dit proces 2 tot 4 keer herhalen tot de vlek er volledig uit is.  Nu kunt u als het nodig is het leder behandelen met een lederverf of Leather Recolour

1.2 Kras - kleine beschadiging in het leder
Als u een kras of kleine beschadiging in uw leder heeft dan kunt u makkelijk zelf aan de slag om dit te verhelpen – is de schade recent ontstaan dan heeft u genoeg aan onze Leder Reparatie Stift in één van de 105 standaard kleuren.   Neem de dop van de stift en druk de punt zachtjes in tot u ziet dat de punt begint te kleuren( dit kan tot 3 minuten duren) let op dat uw kleding niet geraakt wordt want u krijgt de zelf fixerende verf er niet meer uit.  Ga heel lichtjes over de beschadiging met de punt van de stift en wrijf het zachtjes uit met een schone pluisvrije doek of tissue, laat ca, 15 tot 20 minuten drogen en indien nodig herhalen tot de schade gedekt is.  Het is heel normaal dat het leder de eerste keer donker droogt, de tweede keer zal de kleur beter zichtbaar zijn. 

1.3 Leder licht verkleurd
Als uw lederen bank, fauteuil, eetkamerstoel of hocker licht verkleurd is geraakt door invloed van zonlicht, gebruik of ouderdom dan kunnen wij u 2 gemakkelijke oplossingen aanbieden. 

Oplossing nr. 1 is door gebruik te maken van Cosmetic for Leather in één van de 60 standard kleuren. Uw leder wordt voorzien van een lichte kleurlaag alsmede een ledervet om uw leder weer soepel en vuil afstotend te maken. Tevens worden kleine schades gedekt en vallen hierdoor minder op. We raden u aan eerst het leder te reinigen met MultiCleaner.
Oplossing nr. 2 is door Leather Recolour te gebruiken, dit is een sterk kleurend lederwas die ca. 12 tot 18 maanden blijft zitten en na droging niet afgeeft - tevens zeer geschikt voor autostoelen. Schades aan leder zoals krassen, kleine scheurtjes en craqualé worden probleemloos afgedekt.   Leather Recolour is verkrijgbaar in 105 standard kleuren en wordt al 10 jaar met veel succes gebruikt.

Heeft u een chesterfield of een wisch leder en is uw wolklaag of donkere verflaag verdwenen dan kunt u Satin Gloss gebruiken om uw wolkeffect of donkere laag te herstellen. Satin Gloss is verkrijgbaar in een spuitbus in 17 veel voorkomende kleuren.  

1.4 Leder kraakt
Als uw leder kraakt in het gebruik dan kan dit door verschillende dingen ontstaan, zoals droogte, dikte van het leder, model van uw meubel of afwerklaag van uw leder.  Om dit probleem te verhelpen hebben wij een product ontwikkeld dat  Anti Quietsch heet ( anti kraak)  Lederen delen die kraken insmeren met Anti Quietsch en ca. 4 tot 5 uur laten drogen bij 20°C.  Het komt voor dat u na droging een tweede laag moet aanbrengen, let op dat tijdens het drogen de delen elkaar niet kunnen raken - doe er wat tussen zoals een wasknijper of een dun stukje hout. 


1.5 Zwaar vervuild leder
Is uw leder zwaar vervuild door omstandigheden dan kunt u gebruik maken van onze expertise door een e-mail te sturen  over uw omstandigheden of lees eerst het volgende.

Neem Clean & Care en spuit het leder in, let op dat u deel voor deel te werk gaat laat Clean & Care vervolgens  ca. 2 tot 3 minuten intrekken, neem vervolgens  Ethanol BSF en bevochtig een schone pluisvrije doek,  hiermee gaat u vervolgens over het leder wrijven in een ronde beweging tot het leder weer droog geworden is.  Als het leder nog steeds niet schoon is, stuur ons een mail om te vertellen waaruit de vervuiling ontstaan is. 

1.6 Vlekken van etenswaren

Heeft u eten of drinken gemorst op uw leder dan moet u zo snel mogelijk deze verwijderen met een tissue of schone pluisvrije doek, werk vanaf de buitenkant naar binnen toe om de vlek te beperken.  Mocht er toch een vlek zijn ontstaan dan kunt u met kraanwater de vlek zo snel mogelijk afnemen, gebruik geen zeep of andere middelen. Mocht u een flacon 3 in 1 Lederverzorging in huis hebben of bijvoorbeeld onze Multi Cleaner dan kunt u de vlek het beste hiermee behandelen en vervolgens laten drogen voor ca. 12 uur.  Mocht er na 12 tot 24 uur een vlek zijn ontstaan, stuur ons een e-mail met wat er op het leder is terecht gekomen en wij zullen z.s.m. beantwoorden wat u het beste kunt doen om de vlek te verwijderen. 
 
1.7 Vlekken van dieren
Als er een vlek is ontstaan van uw huisdier, en het leder donker of lichter is geworden dan heeft dit over het algemeen te maken met de zuur graad van de vacht van uw huisdier. Het leder kan dus uitbijten of juist vervuilen en donker worden, in beide gevallen dient u het leder te reinigen met Multi Cleaner en vervolgens te behandelen metActive 002  (een ledercreme op natuurlijke basis) om de zuurgraad van het leder te neutraliseren.  Als u de vlek opnieuw wilt inkleuren dan dient u eerst ca. 3 weken te wachten voor dat het leder zich heeft hersteld. 

1.8 Schimmel
Schimmel in leder ontstaat door vocht , dit kan komen door dat het leder in een vochtige ruimte staat of heeft gestaan of dat het leder in plastic verpakt is geweest. Als het leder vervolgens in een warme ruimte komt dan gaan de schimmels zich manifesteren en worden zichtbaar.  Om dit te verhelpen heeft u een combinatie van 2 producten nodig die de schimmel doodt en het leder verzorgt. Gebruik Total Clean samen met Clean & Care als volgt ;  vernevel het leder waar de schimmel zich bevind en de directe omgeving ruimschoots met Total Clean, wrijf het lichtjes in met een schone pluisvrije doek laat het ca. 5 minuten intrekken daarna de procedure herhalen maar nu 15 minuten laten intrekken, vervolgens spuit u het leder in met Clean & Care en wrijft u het zachtjes met een schone pluisvrije doek schoon en droog. 

1.9 Ophaal - kat
Heeft uw kat zich uitgeleefd op uw leder en zijn er schades ontstaan van katte halen dan kunt u met onze  SF Primer alle schades als het ware terug plakken zodat deze niet meer opvallen, als de Primer eenmaal is gedroogd dan zijn de katte halen als het ware weer terug verankerd in het leder. SF Primer droogt transparant op, maar kan een glanzende plek achterlaten – in dit geval kunt u met bijvoorbeeld Leather Recolour de plekjes inwrijven zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

1.10 Kleur overdracht
Heeft  uw  broek, bloes of riem kleurstof verloren en afgegeven op uw leder dan kunt u dit eenvoudig verwijderen door gebruik te maken van Ink Remover eventueel in combinatie met onze SF Alles Reiniger met IPA . U kunt als volgt te werk gaan,  gebruik een schone pluisvrije doek, doe hier Ink Remover op en smeer de vlek in, wacht ca. 90 seconden en verwijder alle Ink Remover met uw doek. Als er niets gebeurd is en de vlek is niet minder geworden dan gebruikt u Ink Remover zoals beschreven alsmede SF Alles Reiniger – bevochtig uw doek met  SF Alles Reiniger wacht ca. 2 minuten na het inwrijven met Ink Remover en wrijf lichtjes over de vlek – door de combinatie van deze twee producten versterkt u de werking en zal de vlek zich veel makkelijker laten behandelen. Pas op dat u niet te hard wrijft want dan kan het voorkomen dat de toplaag van het leder loslaat en dat u de kleur beschadigd. 

1.11 Leder uitgerekt, plooien in het leder, deuk in het leder
LederKrimp is de oplossing voor leder dat te ruim geworden is,  wrijf het leder ruimschoots in, laat LederKrimp ca. 30 minuten intrekken – breng het product opnieuw aan en laat het ca. 2 tot 3 minuten intrekken. Neem een haarföhn en verwarm het gehele oppervlak dat u behandeld heeft. Let op - houdt een afstand aan van ca. 25 cm. tot het leder. Zodra het leder warm wordt begint het te krimpen. 

1.12 Leder zwaar verkleurd – uitgebleekt
Als uw leder door gebruik of zonlicht zwaar verkleurd is , dan heeft u verschillende mogelijkheden om dit te verhelpen.

Om te beginnen moet het leder gereinigd worden met Leather Dye Remover Soft of Strong (zie product info) daarna moet het leder lichtjes geschuurd worden met 400 of 600 korrel schuurpapier – vervolgens stof afnemen met een schone pluisvrije doek.

Als u heeft gekozen voor verf in een spuitbus zoals All Leather Colour Spray in één van de 105 standaard kleuren dan bent u nu klaar om hiermee te beginnen.  Spuitbus goed schudden en breng een dunne laag aan op de te behandelen deel. ( let op probeer niet in 1 keer het leder in te kleuren maar zorg ervoor dat u echt een dunne laag opspuit ) vervolgens het leder laten drogen voor minimaal 2 uur bij 20 °C.  volgende stap is het leder wederom HEEL lichtjes schuren en stof afnemen met pluisvrije doek.  U mag nu een tweede verflaag spuiten – ook weer een dunne laag en laten drogen voor minimaal 6 uur bij 20 °C.  Door telkens dunne verflagen aan te brengen bouwt u de sterkte van de hechting en laklaag op waardoor uw leder weer jaren mee gaat. 

Als het leder nu gedekt is met kleur raden wij u aan om de directe omgeving nu ook te voorzien van een dunne verflaag, door dit te doen zal uw verfwerk niet opvallen en het geheel in elkaar over vloeien.  Nu moet het geheel minimaal 24 uur drogen voor u het in gebruik mag nemen.  Vergeet niet om na gebruik van een spuitbus, de bus even op zijn kop te houden en kort in een krant of zoiets te spuiten – hierdoor zal de sproeikop niet verstopt raken.

Als u heeft gekozen voor een watergedragen lederverf zoals Brush in één van de 105 standard kleuren dan kunt u op 2 manieren te werk gaan. 1 u gebruikt een Preval Sprayer en begint  zoals hierboven beschreven …. Of u gebruikt een spons en een verfroller zoals hieronder is beschreven, 

Neem een nieuwe schuurspons en gebruik de ruwe kant – doe wat verf op de spons en wrijf het leder hiermee in – vermijd grote oppervlaktes en probeer nooit een zitplaats in één keer te doen –  neem uw verfroller en rol van links naar rechts of andersom de verf uit, laat de verf minimaal 6 tot 7 uur drogen bij 20 °C, schuur het leder met 600 korrel schuurpapier heel zachtjes en neem alle stof af met een schone pluisvrije doek.  Neem een nieuwe spons en gebruik nu de zachte kant om het leder in te wrijven met een dunne laag verf, rol de verf met uw verfroller in één richting om strepen te voorkomen en laat het drogen voor 24 uur bij 20 °C.  Als het leder nu gedekt is dan kunt u een beschermlaag aanbrengen zoals de Matspray of Satin Gloss  als het leder nog niet naar u tevredenheid is gedekt dan moet u nog een verflaag aanbrengen met spons en roller en vervolgens opnieuw 24 uur laten drogen. 

1.13 Leder voelt droog aan
Vaak gebeurt het dat een lederen bank of fauteuil door gebrek aan onderhoud of door invloed van zonlicht (UV straling) droog geworden is.  Om dit te verhelpen kunt u gebruik maken van Active voor volaniline 002 transparant, dit is een natuurlijke lederwas die door de toplaag van uw leder heen dringt en het leder voorziet van een voeding waardoor het weer soepel en elastisch aanvoelt.  Uw leder zal er zichtbaar van opknappen en wees niet bang om bijvoorbeeld 250 ml. te gebruiken voor een 3 zits, Active kan uw leder niet beschadigen maar wel verfraaien. Active is tevens verkrijgbaar in 60 standaard kleuren. 

 
1.14 Leder heeft een vreemde indringende geur - Nieuw Leder
Mocht uw leder net nieuw zijn dan kan het voorkomen dat er zich een penetrante, indringende geur vrijkomt na enkele uren in uw woonkamer of verwarmde omgeving.  Dit gebeurt vaker en verdwijnt over het algemeen na enkel dagen.  Is het na ca. 3 dagen niet minder geworden dan heeft u te maken met een leder die waarschijnlijk iets te snel is verwerkt en daarna luchtdicht verpakt, hierdoor heeft het leder geen tijd gehad om uit te wasemen waardoor er zich bepaalde organismen aan de oppervlak heeft bevestigd, om dit te bestrijden heeft u Total Clean nodig, Total Clean is een reinigingsmiddel op basis van enzymen die alle micro-organismen bestrijden en hiermee alle geur veroorzakende problemen bestrijden.  
 
1.15 Leder heeft een geur aangenomen van de omgeving waarin het zich bevindt
Als leder een geur eenmaal heeft aangenomen (geabsorbeerd) dan is dit moeilijk te verwijderen met gewone middelen die algemeen bekend zijn. Wij hebben echter 2 producten die heel effectief blijken te werken in de praktijk.  Smell Crush is een spray die u gelijkmatig over het leder vernevelt en vervolgens moet u minimaal 90 minuten wachten bij 20°C voor u het leder droog dept met een schone pluisvrije doek, Smell Crush is een natuurlijk product en kan het leder niet aantasten, tevens geschikt om geuren van honden of katten te verwijderen.   Profi Geur Verdrijver is een olie oplossing in alcohol die een zoete geur verspreidt en oude geuren maskeert, dit product trekt in uw leder en gaat een verbinding aan met alle aanwezige looistoffen hierdoor ontstaat een langdurig verbinding die die zijn kracht ruimschoots heeft bewezen. 
 
1.16 Autostoelen
Autostoelen die door gebruik zijn gaan slijten bij de rug (instap) of zitgedeelte kunnen op diverse manieren hersteld worden. Door een combinatie van producten is het mogelijk uw autostoel onzichtbaar te herstellen.

Oldtimers en import vanuit warme landen hebben vaak veel te lijden gehad door geen onderhoud – extreme temperaturen – blootstelling aan UV en/of ouderdom voor deze autostoelen is het raadzaam het leder eerst weer in een betere conditie te brengen met Active for Aniline Leather 002 . Door Active te gebruiken merkt u na een 2e of 3e behandeling dat het leder weer begint te leven, het wordt weer soepel en veerkrachtig en eventuele kleurverschillen beginnen langzaam te verdwijnen. Na het behandelen met Active is uw stoel weer klaar voor een reparatie of opknapbeurt.

Als het leder scheurtjes of gaatjes vertoont, dan kunt u gebruik maken van Leather Repair, na het repareren van de schade vinden wij Brush Ledervef de beste oplossing om uw schade geheel af te dekken en uw gehele stoel er weer als nieuw uit te laten zien.

Een stappenplan hoe het leder behandeld moet worden vind u bij tips en reparatie methodes.